OBS! Utlysningen av VFU utomlands inför höstterminen 2021 är tyvärr inställd med anledning av situationen med Covid-19.
Bakgrunden till detta är att situationen med spridning av covid-19 och de åtgärder som länder vidtar (t.ex. förändrade inreseregler, inställda flyg, karantän/restriktioner från att röra sig fritt och stängda förskolor och skolor) fortfarande är mycket oförutsägbara och kan förändras med kort varsel.
Information om vad som gäller för VFU utomlands vårterminen 2022 kommer att publiceras längre fram.

Ansöka om VFU utomlands

2202279-hands-holding-globe mostphotos fotograf Elena Elisseeva.jpg
Foto: Elena Elisseeva, Mostphotos

Du ansöker om att få göra VFU IV utomlands, terminen innan, det vill säga under tredje terminen, se ansökningsdatum nedan:

1 september till 15 september för VFU IV som sker kommande vårtermin

1 mars till 15 mars för VFU IV som sker kommande hösttermin

Börja att förebreda din ansökan  i god tid genom samtal med studievägledare och genom att undersöka om din ordinarie VFU-handledare vill skriva ett rekommendationsbrev för din ansökan. Mer information om detta finns nedan.

Fördelar med att göra VFU utomlands

Genom att göra VFU utomlands får du möjlighet att pröva på en annorlunda förskolevardag och skaffa dig meriter inför din kommande karriär. Exempelvis om du är intresserad av att arbeta på svenska förskolan utomlands eller på en förskola med internationell eller flerspråkig profil.

Många av de svenska förskolor utomlands som institutionen samarbetar med arbetar med att väcka barnens intresse för språk.

Det är vanligt med flerspråkighet bland barn, föräldrar och personal och några av förskolorna arbetar både enligt svensk läroplan och enligt den nationella läroplanen. Detta innebär att VFU utomlands passar väl ihop med termin fyra som fokuserar på frågor som rör språk och kommunikation, betydelsen av lek och estetiska uttrycksformer för barns kommunikation och språkliga utveckling samt förskolans språkliga miljö utifrån ett mångfaldsperspektiv.

Att göra ett moment i utbildningen utomlands är innebär också ofta att du utvecklas både som person och i din profession genom att du möter  och klarar av nya utmaningar.

Möjliga platser för VFU utomlands

Läs mer om vart du kan göra din VFU utomlands

Vanliga frågor och svar

Se vanliga frågor och svar om VFU utomlands

Hur du ansöker - steg för steg

Fotograf Niklas Björling
  1. Fundera igenom varför du vill göra VFU utomlands och hur dina förutsättningar ser ut. Läs också igenom och dubbelkolla att du uppfyller behörighetskraven för ansöka om VFU utomlands.
  2. Genomför det obligatoriska vägledningssamtalet med studie- och karriärvägledare för Förskollärarprogrammet inför ansökan. Läs mer om vägledningssamtalet.
  3. Kontakta din ordinarie VFU-handledare och fråga om hen vill skriva ett rekommendationsbrev för din ansökan. Om din VFU-handledare inte är tillgänglig kan du be förskolechefen istället. Rekommendationsbrev från VFU handledare LFÖRY (491 Kb) Brevet ska vara internationell koordinator tillhanda senast vid ansökningsdeadline. När intyget kommit fram mailar vi dig och handledaren (via e-postadress i VFU-portalen) för att bekräfta att intyget kommit fram. Var ute i god tid så att du säkerställer att intyget kommer fram inom deadline.
  4. Skriv ditt ansökningsbrev enligt denna mall: Application letter TTP abroad LFÖRY_20200914 (29 Kb)
  5. Om du kommer göra anspråk på extrapoäng se till att du har de intyg som krävs. Se information under urvalsregler
  6. Fyll i ansökan via digitalt via webbformulär (går att fylla i under ansökningsperioden)
  7. Maila ditt ansökningsbrev och eventuella intyg för extrapoäng till internationell koordinator
  8. Tänk på att ansökan måste vara komplett och inlämnad inom deadline.

Obligatoriskt vägledningssamtal inför ansökan

En obligatorisk del i ansökan är att du ska träffa studie- och karriärvägledare för ett vägledningsssamtal kring detta. Samtalet syftar till att du ska få möjlighet att fundera igenom dina förutsättningar och mål med VFU utomlands och att du ska kunna göra en så väl genomarbetad ansökan som möjligt.

Samtalet inte är en intervju som påverkar dina chanser att nomineras utan ett stöd inför din ansökan. Kravet är endast att samtalet ska vara genomfört. Det är ditt ansvar att passa någon av drop-in tiderna som erbjuds.

Följande frågor ska du fundera på inför samtalet med studievägledare:
Samtalsunderlag studievägledning inför VFU utomlands_200124_.pdf (70 Kb)

Tider för studievägledarsamtal inför ansökan

Studie- och karriärvägledare Maria Forssell erbjuder följande tillfällen:

Tider kommer att uppdateras inför nästa utlysning (tidigast inför VT22 om det är möjligt med hänsyn till situationen med Covid-19).

Maila studievägledaren (maria.forssell@buv.su.se) i förväg för att boka in en mötestid något av dessa datum. Ni kommer överens om samtalet sker via zoom, telefon eller besök beroende på corona-läget. Tänk på att boka in samtalet i god tid.

Besöksadress Frescati Backe Svante Arrhenius Väg 21A, plan 2.

Vad händer efter ansökningsdeadline?

 

Här kan du läsa mer om vad som händer när du har lämnat in ansökan om VFU utomlands. Du kan t.ex. se ungefär när du kommer få svar på din ansökan och hur processen fram till utresa ser ut.
Läs om vad som sker efter du lämnat in din ansökan.

Kontakt

Om du har frågor vänligen kontakta Internationell koordinator, e-post: international@buv.su.se