Vikten av att hitta rätt organisation

7_Fanny_Petersson_ i universitetsbiblioteket_privat.jpg
Fanny Petersson i universitets-biblioteket. Foto: Privat.

Det finns flera anledningar till varför jag valde att göra mitt fältarbete hos just CCR CSR. Jag har under en längre tid varit intresserad av frågor som rör barnarbete och ungas villkor på arbetsmarknaden. Eftersom CCR CSR inte bara arbetar med frågor som rör barn och unga, utan även med migrantarbetarföräldrars arbetsvillkor och livssituation, ansåg jag att ett fältarbete hos organisationen skulle ge möjlighet till att utveckla en mer nyanserad bild av frågor som rör barn och unga i relation till företags sociala ansvar (CSR). Min initiala kontakt med CCR CSR var också god och vi hade en tydlig och kontinuerlig kontakt via Skype och e-mail innan praktikstart. Precis som jag ville ta reda på vad de hade för förväntningar på mig, var CCR CSR måna om att förstå universitetets krav och vad jag var intresserad av att göra. Det här var för mig ett tecken på att de ville säkerställa att mitt fältarbete skulle gynna såväl mig som organisationen.

2_ChiLinKloster_FannyPetersson.jpg

Chi Lin Kloster, Fanny Petersson. Foto: Privat

Varför Sydostasien och Hongkong?

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av Sydostasien som region och Hongkong är ett av dess nav. Det är en spännande plats med högt tempo och stora kontraster. Hongkong skulle vara ett bra ställe att åka till rent karriärmässigt eftersom det skulle möjliggöra för nätverkande från alla världens hörn. Samtidigt ansåg jag att staden kunde ge mig något på ett mer personligt plan eftersom jag skulle få möjlighet att utforska och lära mig mer om och av Hongkong.

En blandning av arbetsuppgifter

Under fältarbetet fick jag alla möjliga arbetsuppgifter - allt ifrån att inventera företagsbroschyrer och utbildningsmaterial till att göra research och utforma utbildningsmaterial. Jag fick göra research om barnarbete och kvinnliga arbetares rättigheter för nystartade projekt i regionen. Jag sammanställde olika studieresultat, skrev blogginlägg och artiklar för CCR CSR:s hemsida, satt med på möten och deltog i en workshop som organisationen ledde för dess klienter.                                                                       

Tillsammans med en kollega fick jag även representera CCR CSR på en årlig regional konferens för att diskutera företags sociala ansvar. De två sista veckorna var en av mina huvudsakliga arbetsuppgifter att lägga fram förslag på en kommunikationsguide som hade i syfte att främja kommunikationen mellan fabriksmanagers och unga arbetare.  

Det var lärorikt och nyttigt att göra så varierande arbetsuppgifter eftersom det inte bara gav mig inblick i hur en sådan här typ av organisation fungerar, utan det gav mig även en djupare förståelse för komplexiteten i frågorna som CCR CSR arbetar med.

Vardagen i Hongkong

4_FannypåCheungChau_KingCheung.jpg
Fanny på Cheung Chau, King Cheung. Foto: Privat

Att det blev just Hongkong var också roligt eftersom jag tidigare varit där på semester och visste att jag trivdes i staden. Även om en semester skiljer sig enormt från vardagen på en ny plats gav mina tidigare besök mig trygghet eftersom jag hade en form av uppfattning av vad jag kunde förvänta mig av platsen.

Hongkong består av många olika öar och jag bodde på samma ö som CCR CSR:s kontor. Boende i Hongkong är dyrt, så jag hyrde ett rum i en lägenhet istället för att bo i en egen lägenhet. Hongkong är en mycket kompakt stad vilket resulterar i att de flesta bor på små ytor, i alla fall jämfört med Sverige. Mitt rum var cirka 4 kvadratmeter stort och jag delade kök och badrum med fyra andra kvinnor. I början kändes rummet extremt litet men jag anpassade mig ganska snabbt. Jag var nöjd med boendet eftersom det låg nära kontoret och centralt på Hongkongön.

5a_SpårvagniWanChai_FannyPetersson.jpg
Spårvagn i WanChai, Fanny Petersson. Foto: Privat

Kvällar och helger spenderade jag med att utforska Hongkong. Jag hade turen att ha två vänner i staden så jag passade på att umgås mycket med dem och träffade nya människor via dem. Jag utforskade också staden och dess omgivningar: jag vandrade jag på ön Cheung Chau, som ligger sydväst som Hongkongön. Dess lugna fiskeby och frodiga natur är en total motsats till Hongkongöns himmelshöga skyskrapor och pulserande tempo. Jag har ätit dim sum, utforskat Tai O fiskeby på ön Lantau, och besökt en av världens högsta skybars som ligger på 118:e våningen. Jag har oräkneliga gånger åkt rulltrappa utomhus (ja det finns rulltrappor utomhus på grund av Hongkong öns branta sluttning), ätit kopiösa mängder stekta nudlar från gatuståndet utanför min port och även provat på att äta manet. Jag åkte också till den angränsande staden Shenzhen på kinesisiska fastlandet.

Kunskap från masterprogrammet

Det blev snabbt tydligt för mig att jag hade nytta av de kontinuerliga diskussionerna som vi haft kring barnperspektiv och barns perspektiv på masterprogrammet. På programmet diskuteras även barns och ungas röster, inflytande och delaktighet flitigt, vilket var något jag hade nytta av under praktiktiden. Jag funderade mycket på de perspektiv som CCR CSR har på barn och unga, hur de framställde barn och unga samt hur de porträtterade sig själva i relation till detta. Det här fick mig även att fundera mer kring hur jag själv uppfattar barn och unga i relation till organisationens arbetsområden.

Jag upplever också att jag haft användning av det vi lärt oss om intersektionalitet, framförallt när jag gjorde research om barnarbete och kvinnors rättigheter på arbetsplatsen. Att vi alltid uppmuntras till kritiskt tänkande och analys är även något som jag verkligen hade nytta av.

Tips till dig som funderar på att göra ditt fältarbete utomlands

Hongkongfrånvattnet_FannyPetersson.jpg
Hongkong från vattnet, Fanny Petersson. Foto: Privat.

Att påbörja processen i tid är A och O. Ta vara på dina befintliga kontakter och ha tålamod. Det första positiva svaret från en organisation är inte nödvändigtvis den bästa matchen. Känner du dig osäker på något, bolla idéer och tankar med universitetet. Du behöver inte vänta tills du har hittat en plats. Att söka praktikplats är tidskrävande oavsett var du vill göra ditt fältarbete, men att göra fältarbete utomlands kan av naturliga skäl ofta kräva mer förberedelser och planering.

I ansökningsprocessen är det viktigt att fundera över språkkunskaper. Behärskar du arbetsspråket tillräckligt väl? Finns det medarbetare på organisationen som behärskar det språk du talar tillräckligt väl? CCR CSR:s arbetsspråk är engelska, vilket jag behärskar och känner mig bekväm med att använda. Jag stötte inte på några problem med att kommunicera med någon på organisationen under fältarbetet. Dock insåg jag ganska snabbt att jag hade haft nytta av bättre kunskaper i mandarin eftersom detta hade kunnat öka möjligheterna till fler typer av arbetsuppgifter och ge en djupare inblick i verksamheterna som CCR CSR har i Kina.

Parallellt med att du ansöker praktikplats rekommenderar jag att du tar reda på om och vilket slags visum som du behöver samt vilken dokumentation visumansökan kräver. Det är också viktigt att ta reda på vilka vaccinationer du rekommenderas ha vid inresa till landet.

När du väl hittat en praktikplats är det viktigt att du läser på om landets, regionens och platsens kultur, historia och politiska läge. Finns det exempelvis ämnen som är mer känsliga än andra? Är det någon form av beteende som anses väldigt oartigt och respektlöst dit du ska åka som vi i Sverige inte alls anser vara ohövligt? Det är också viktigt att försöka skapa sig en uppfattning om hur arbetsplatskulturen kan komma att se ut. Arbetsplatshierarkier kan exempelvis te sig annorlunda än i Sverige.

Utökad praktikansökan

1_WanChai_FannyPetersson.jpg
Wan Chai, Fanny Petersson. Foto: Privat.

Om du ska göra fältarbete utomlands är ett extra krav från universitetet att du ska fylla i blanketten ”Utökad praktikansökan”, och mitt tips är att du ger dig själv tid att göra detta ordentligt. Desto mer du förbereder dig och läser på innan du åker, desto tryggare kommer du känna dig när du väl är på plats.

Detta inkluderar exempelvis att lägga till viktiga telefonnummer i din telefon som det lokala ”112” numret, numret till ambassaden/konsulatet, till ditt försäkringsbolag och så vidare, så att du har dem innan det mot förmodan skulle hända något. När jag gjorde min utökade praktikansökan insåg jag att det fanns risk för tyfoner under tiden jag var i Hongkong.  Jag kunde därför förbereda mig genom att läsa på om stadens tyfonvarningssystem och ladda ner en bra lokal väderapp. Jag var därför väl förberedd helgen då tyfon Mangkhut härjade över Hongkong stad.

Fördjupat intresse och förståelse för sakfrågorna och för att arbeta internationellt

Hongkongfrånvattnet_FannyPetersson.jpg
Hongkong från vattnet, Fanny Petersson. Foto: Privat

Fältarbetet hos CCR CSR har verkligen ökat min förståelse för att det mesta är mycket mer komplext än vad det från början kanske ger sken av. Fältarbetet har stärkt mitt intresse för frågor som rör barnarbete och ungdomars arbetsvillkor, vilka är ämnen som jag funderar kring som uppsatsämne. Dessa är även frågor som jag är intresserad av att arbeta med i framtiden. Jag har länge velat arbeta utanför Sveriges gränser och fältarbetet hos CCR CSR och tiden i Hongkong har verkligen gett mersmak för detta. Mitt fältarbete i Hongkong bidrog även till personlig utveckling eftersom det stundvis var utmanade att skapa sig en vardag på den relativt korta tid som jag var där. Jag tror även att tiden i Hongkong har ökat min flexibilitet och öppenhet eftersom saker och ting inte alltid blev som planerat. Min tid i Hongkong var ett äventyr som jag är väldigt glad över att jag hade möjlighet att ta del av. Jag rekommenderar starkt att göra fältarbetet utomlands.

Du kan läsa mer om CCR CSR, dess pågående projekt och studier på www.ccrcsr.com

Läs mer om stipendier som kan sökas för praktik utomlands här.