Christer Sjöberg. Fotograf: Niklas Björling.
Christer Sjöberg. Fotograf: Niklas Björling.

– Allt börjar med en bra förskollärare, säger Christer Sjöberg som studerat på Förskollärarprogrammet. Det är ett extremt viktigt jobb, eftersom det är mycket som händer under en människas första år.

– Det är utmanande men också väldigt inspirerande att arbeta med barn. Jag har svårt att tänka mig något annat yrke där man får så mycket tillbaka. Barnen visar sin uppskattning spontant och delar med sig av positiv energi varje dag.

– Förskollärarprogrammet är visserligen en akademisk utbildning, men om man är beredd på att det är heltidsstudier så klarar de flesta av den. Ett stort plus är att man är garanterad arbete efter utbildningen, ett jobb där man verkligen gör skillnad.

– Jag gillar upplägget att man i stora drag själv kan planera sina studier, eftersom det inte är så mycket obligatorisk närvaro. I början var jag ovan vid att plugga och visste inte hur jag skulle gå tillväga för att lära mig på rätt sätt. Nu har jag fått in en bra rutin på hur jag ska ta mig igenom faktamaterial. Det gör att jag nu under sista året faktiskt kan kombinera studierna med extrajobb.

– Eftersom Stockholms universitet även bedriver avancerad forskning får man en utbildning som verkligen ligger i framkant här. Det är lite häftigt att man ibland faktiskt undervisas av personerna som har skrivit läroböckerna. När jag tänker på alla de framgångsrika personerna som har studerat här vid Stockholms universitet känner jag ibland faktiskt lite vördnad, säger Christer.

Av: Studentavdelningen, Stockholms universitet