Högre seminarium vid BUV

Samtal med/om barn: Social konstruktion i forskning, journalistik och i institutionella kontexter.

Ett samtal mellan Joanna Rose – författare och vetenskapsjournalist, känd från Forskning & Framsteg, Modern Filosofi och Filosofiska Rummet (P1) – och professor Karin Aronsson, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.

Karin Aronsson
Professor Karin Aronsson

Samtalet berör några frågor som tas upp i Aronssons nyutkomna bok Samtal, där delar tidigare har ventilerats här på BUV, exempelvis:

- när och hur duger samtal som evidens (i journalistik, forskning, institutionella sammanhang)?

- kan samtalsforskning erbjuda barnperspektiv eller bör forskningen alltid kompletteras med intervjuer med barn för att komma åt deras egna perspektiv?

- har samtalsanalys relevans för skolans klassrumsarbete?

- hur används ”barnslighet” som vapen i vårdnadsmål (liknande fenomen i journalistik, etnografi)?

- när och hur manifesteras flerstämmighet i samtal?

- vad kan vi lära oss av samtal som havererar?

Efter ett inledande samtal mellan Joanna Rose och Karin Aronsson om c:a en halvtimma blir det en lika lång allmän diskussion.

Den som vill är välkommen att stanna kvar på boksläpp och ett glas vin med lite tilltugg (Karin bjuder). Möjlighet finns då att köpa boken till nedsatt pris.