Grafiska element på ett ljusbord. Foto: Niklas Björling
Förskola. Foto: Niklas Björling

I år är det ett extra stort jubileum

Vi firar att det är 100 år sedan Svenska Fröbelförbundet och tidskriften Förskolan bildades, att OMEP firar 70 år, att Barnstugeutredningen firar 50 år, Läroplanen 20 år och Förskollärarutbildningen vid SU 10 år. Det blir en kavalkad av föreläsningar och workshopar.

Tid och plats:

Den 19 oktober 2018, kl. 9.00 - 17.00, kaffe/the och smörgås från 8.30.

Aula Magna, Stockholms universitet. Hitta hit.

Förmiddag

8.30 Registrering och kaffe/te smörgås

9.15 Start med konference Birgitta Hammarström Lewenhagen.

9.20–9.30 Invigningstalare Anna Palmer.

9.35–10.05 Hur svensk förskolepolitik formulerats – kontinuiteter och förändringar i förskolans historia Anne-Li Lindgren.

10.10–10.40 De små barnens blick skärper den egna blicken:
Det ansvarsfulla mötet Mie Josefson.

Kort paus i rummet.

10.55–11.25 Socio-emotionellt och materiellt lärande i förskolan (SEMLA). Lekfulla lärprocesser med fokus på naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap, konst och matematik (STEAM), Anna Palmer.

11.35–12.05 Digitaliseringen: förr, nu och i framtiden Susanne Kjällander.

12.05–13.30 LUNCH på egen hand på campus.

Eftermiddagen

13.30–15.00 Valbara parallella workshops på temat:

En akademisk professionsutbildning - historiskt och idag.

• Utbildning och undervisning i förskolan – omsorgsfullt och lekfullt stöd för lärande och utveckling, Christian Eidevald och Ingrid Engdahl.
    Sal: Vänster hörsal.
  • Utan 'om' blir det ju bara 'sorg'! En workshop om att identifiera och kvalificera förskolans omsorgsuppdrag, Mie Josefson.
    Sal: Polstjärnan.
  • Makerspace, programmering och digitala verktyg i förskolan, Susanne Kjällander och Per Falk (Väsby Makerspace, Upplands Väsby kommun).
    Sal: Spelbomskan.
  • Mitt i ekologin - miljöfrågor i förskolan, Teresa Elkin Postila och Sandra Oderud.
    Sal: Kungstenen.
  • Är den här boken PK?- Normkreativt experimenterande med bilderböcker, Magdalena Hulth och Hedda Schönbäck.
    Sal: D255 i Södra husen (ingång D).
  • Barns integritet och rättigheter igår, idag och imorgon - vart är vi på väg? Helena Bergström och Anna Westberg-Broström.
    Sal: Mimer.
  • SEMLA och pedagogisk dokumentation i förskolan. Anna Palmer och Dijana Barun.
    Sal: Bergsmannen.

15.00–15.30 Frukt och kaffe.

15.30 -16.15 Paneldiskussion, moderator Birgitta Hammarström Lewenhagen.
Ämne: Förskollärarutbildningen idag, igår och imorgon - visioner och möjligheter.

16.15- 16.30 Avslutning om förskolan idag, igår och imorgon.

16.30 Mingel.

Målgrupp

Allmänheten, särskilt personer verksamma i och runt förskolan, praktiker, forskare och lärarutbildare.

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen,

Avdelningen för förskollärarutbildning och förskoleforskning (FUFF).

OBS! Anmälan är tyvärr stängd, då det är fullsatt redan!

För mer information om anmälan kontakta:

Linda Krait, E-post linda.krait@buv.su.se

För mer information om Förskoleakademin kontakta:

Anna Palmer, E-post anna.palmer@buv.su.se

Birgitta Hammarström Lewenhagen, E-post birgitta.hammarstrom-lewenhagen@buv.su.se

Bibi Cederloo, E-post bibi.cederloo@buv.su.se

Väl mött!