Susanne Kjällander i San Fransico. Foto: privat
Susanne Kjällander i San Fransico. Foto: privat
 

Riksbankens Jubileumsfond

Med finansiering från Riksbankens Jubileumsfond är Susanne Kjällander gästforskare på Stanford University, San Francisco.

– På labbet startar vi varje vecka med ett måndagsmöte där alla går igenom vad de gjort veckan innan och vad de ska göra under veckan som kommer. På fredagarna har vi alltid en inbjuden föreläsare som berättar om sin forskning om digitala resurser för lärande, berättar Susanne.

Campus som ett eget samhälle i samhället

Hon sitter i ett öppet kontorslandskap i Wallenberg Hall som enligt henne är informellt och roligt inrett, säkert med inspiration från alla tech-företag i Silicon Valley. Campus är mycket stort, berättar hon, som en liten stad med egna bussar, affärer, restauranger, förskolor, sjukhus och sportarenor. Många studenter och forskare bor och lever hela sina liv på Campus – på gott och ont kan man tänka. Samhället bjuds ofta in på olika events och universitetet har en väldigt nära samverkan med alumni och privata finansiärer.

– Häromdagen tog jag med hela familjen hit för det var Community Science Night och barnen fick göra en massa spännande experiment guidade av lärarstudenter – och på slutet blev de bedömda och fick priser beroende på prestation. Det är ett tydligt fokus på prestation och bedömning här, men när jag berättade om min forskning, BUV och CBK och hur vi arbetar med barnkultur så blev dekanen så intresserad att han satte ihop ett förslag på ett Child Center som han sa att han ska presentera för Bill Gates! Vi får se vart det leder…”

Egna föreläsningar och provat på undervisning

Susanne passar på att utnyttja tiden väl. Bland annat planerar hon en konferens i Stockholm med inbjudna talare från AAA-lab.

– Jag har hunnit hålla i tre föreläsningar hittills och provat på att undervisa vid ett tillfälle, men mest av allt sitter jag och analyserar mitt empiriska material och skriver texter, avslutar hon. 

Läs mer om Susanne Kjällanders forskning.

Lyssna och se Susanne Kjällander berätta om digitala lärplattor och sin forskning.