Kopiering, utskrift och skanning för studenter

Studenter köper själva utskrifter genom att logga in med sitt universitetskonto på Mina utskrifter Om du har problem att ladda kortet kan det bero på din banks säkerhetsinställningar för kortköp.

Skriva ut från egen dator eller publika datorer

Du kan skriva ut från universitetets datorer i datasalar eller på biblioteket, eller från din egen dator. Vill du skriva ut från egen dator behöver du göra några inställningar. I våra filmguider till printomaterna ser du hur du gör.

Kopiering, utskrift och skanning för anställda

Din institution eller motsvarande ska ha meddelat en kontosträng för debitering till sektionen för IT och media. Utförliga instruktioner hittar du på Serviceportalen.

Kopiering, utskrift och skanning för övriga låntagare

Som övrig låntagare kan du kopiera material på biblioteket, men inte skriva ut. Kopieringskort lånar du i informationsdisken, där du också betalar för de kopior du tagit. Biblioteket accepterar endast kortbetalning.

För kopiering och utskriftsmöjligheter vid våra övriga enheter se Våra bibliotek.

Kopieringsregler

Enligt upphovsrättslagen (1960:729) är kopiering av hela böcker förbjudet.

Det är förbjudet att kopiera hela verk, till exempel böcker och kurslitteratur. Det är bara tillåtet att kopiera begränsade delar av en bok.

Det du kopierat får endast användas för privat bruk. Med privat bruk avses användning som inte på något sätt kan anses kommersiell.

Material från bibliotekets raritetssamlingar får inte kopieras.

Skriv ut smartare

Alla printomater på universitetet är anslutna till samma nätverk och har en gemensam utskriftskö. Du kan hämta dina utskrifter i vilken printomat som helst. Är du smart går du till något av de sju andra ställena på campus där det finns printomater. Det kan du spara mycket tid på! Dina filer ligger kvar i utskriftskön i 48 timmar.
På kartan här nedanför ser du var du hittar dem.

Karta över printomater på campus Frescati

Men det finns printomater på ännu fler ställen, även utanför campus Frescati. På Mina utskrifter hittar du en lista med alla printomater på universitetets olika områden.

Spara pengar och miljö

Ett annat tips är att skanna i stället för att kopiera. Att skanna och skicka filerna till din e-postadress är kostnadsfritt, medan kopiorna kostar från 30 öre för en svartvit A4-sida till 4 kronor för en A3-sida i färg.  Läs här om hur du skannar

På tal om pengar…

För att kunna använda printomaterna behöver du ha pengar på kortet. Om saldot på kortet är 0 kan du inte använda printomaten, inte ens för att skanna.

Ibland visar printomatens display fel kostnader. Om du tror att ditt kort har blivit debiterat för mycket pengar, logga in på Mina utskrifter. Där visas vad som faktiskt har dragits från ditt kort.