Vilka är era öppettider?
Vi har öppet på vardagar 8-19 och 11-15 på lördagar. Vår informationsdisk är bemannad 10-19 på vardagar och 11-15 på lördagar. Mellan 10-11 och 15-16 kan man träffa våra bibliotekarier och få svar på sina lånefrågor hemifrån via Zoom. Vi är också tillgängliga i chatten (9-16 vardagar), liksom via e-post och telefon.
Kan man besöka biblioteket som vanligt?
Ja, vi välkomnar alla som har behov, men ta ansvar för din vistelse och håll distans, samt stanna hemma vid symptom eller om någon annan i hushållet har konstaterad covid-19.
Varför har ni valt att hålla öppet när vissa andra bibliotek har stängt?
Vi är ett statligt forskningsbibliotek som erbjuder en viktig samhällsservice, och vet hur högt studenter och forskare värderar våra tjänster. Särskilt viktiga är vi för dem som inte har tillgång till andra studieplatser, och för att de ska kunna studera behöver de komma åt sin kurslitteratur.
Våren 2020 provade vi att begränsa öppettiderna till en timme, men det orsakade köer vid ingången och skapade större risk för trängsel. Genom generösa öppettider sprider vi ut besökarna på ett sätt som vi tycker fungerar bra.
Hur har ni anpassat verksamheten utifrån Folkhälsomyndighetens råd?
Vi följer utvecklingen noggrant och anpassar vår verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har till exempel anpassat vår möblering för att folk inte ska sitta för tätt och tagit bort två tredjedelar av våra läsplatser. Det går heller inte att boka grupprummen. Vi informerar våra besökare via informationsskärmar och skyltar om att de ska hålla avstånd, och erbjuder handsprit vid ingången.
Alla våra tidigare fysiska evenemang är flyttade till digitala plattformar. Vi har nyligen lagt ut en värmekarta över besöksflödet så att man kan se när det är färre besökare, oftast är de tidiga morgnar och kvällstid.
Hur kan man använda biblioteket på distans?
Vi erbjuder många tjänster digitalt, så som individuell sökhandledning om man vill ha hjälp att söka efter böcker eller vetenskapliga artiklar i våra databaser. Som ny student kan med fördel titta på våra guidefilmer Hitta kurslitteraturen, Sök vetenskapliga artiklar, eller bekanta sig med oss genom en digital rundtur i biblioteket. Det går förstås också bra att söka fram våra e-resurser hemifrån. Använd vår sökruta på startsidan.
Ett annat tips är att komma på våra digitala föreläsningar. Håll koll på våra evenemang för aktuella föreläsningar, och följ oss gärna på Facebook och Twitter så får ni den senaste informationen där.