Program Hösten 2012

4/9 kl 17 : Kliv in i konsten – ord, olja och pixlar i samverkan!

Bongi Jarne MacDermott, intendent pedagogik, Nationalmuseum, bildläraren Sten Canevall och svenskläraren Elin Christensen från Lillholmsskolan samt Tollis Amanatidis och Meis Joda, elever från Lillholmsskolan presenterar ett projekt där en kulturinstitution och skola samverkar och som berör både konst/bild och språk. Tillsammans har de skapat ett fantastiskt projekt.

2/10 kl 17: Ett dansprojekt på en helt vanlig förskola – ”Att drömma med fötterna”

Förskolläraren Bengt-Åke Tärnholm och hans kollega Angelica Sveningson berättar om ett dansprojekt som de startat på förskolan Skördevägen i Skarpnäck i samarbete med Zebradans. De integrerade dans i verksamheten på förskolan och förskolan ingår numera i ett dansnätverk där 12 förskolor träffar en danspedagog några gånger per termin. Mer info inom kort.

6/11 kl 17 : Manne af Klintberg

”Vad har kreativitet, fantasi, konfliktlösning, intuition, empati och humor med spegelneuroner att göra? Och vad har allt detta goda med lek att göra? Vad händer med barn som inte kan leka? Och vad gör vi åt det?”

Frågor, frågor. Svaren kanske kommer den 6 november när Manne af Klintberg är gäst hos Mötesplats Barnkultur. Vi känner honom mest som Clownen Manne som arbetat i fyrtio fantastiska år, men han är också ordförande i Barns Rätt till Lek (Lekfrämjandet). Han kommer framförallt att berätta om ett aktuellt projekt som har fått pengar från Allmänna Arvsfonden.

4/12 kl 17: Anne Bamford

Den sista tisdagen under hösten har vi celebert besök. Kom och träffa Anne Bamford, professor vid London University of Arts, den internationellt kända forskaren och författaren till den banbrytande boken hur kultur kan användas inom undervisningen i skolan, ”The Wow Factor”. Boken är en rapport från ett UNESCO-projekt och bygger på undersökningar i över 60 länder. Den ger en global översikt över vilka kvaliteter och inverkan kulturen kan ha på undervisningen i skolan när kulturlivet och skolan samverkar på ett effektivt sätt. Anne Bamford visar på kraften i kreativa upplägg när det gäller att fånga engagemang och lust hos barn och ungdomar och har identifierat fyra olika sätt att se på estetiska lärprocesser.

OBS! Längre föreläsning, ca 1 tim. Plats: Stora salen.
Entréavgift: 100 kr