Alla nyheter

• Intressanta och lärorika dagar på WERA-IRN Extended Education - Practices, Theories and Activities 2019-10-15 Under tre dagar hölls konferensen WERA-IRN Extended Education på Stockholms universitet. Värd var Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Forskare från 16 olika länder deltog och sammanlagt blev det 68 olika presentationer av de senaste forskningen inom forskningsområdet fritidshemspedagogik.
  • Fest och fanfar i Frescatibackehusen 2019-08-30 Under blå himmel och strålande sol invigdes BUV:s nyrenoverade lokaler i Frescatibackehusen. De många besökarna bjöds på både invigningstal, fanfar, dryck med tilltugg och rundvandring i den fyra plan stora byggnaden.
  • BUVs prefekt med i Accelerators forskargrupp 2019-06-26 Den 3 juni presenterade forskare från universitetets fyra fakulteter de tvärvetenskapliga processer som pågått under hösten inom Accelerators forskargrupper. Samtalet kom bland annat att handla om aspekter på forskarens värv och nya sätt att materialisera forskningsresultat.
  • Upprop för en likvärdig och hållbar förskola 2019-06-26 Forskare och programansvariga vid 18 lärosäten uppmanar regeringen att tillsätta en utredning om förskolan i ett gemensamt upprop. Forskare och de programansvariga vill rikta uppmärksamhet mot våra yngsta medborgare, de drygt 500 000 barn som är inskrivna i förskolan och de förutsättningar som råder för att stödja alla barns lek, utveckling och lärande inom ramen för utbildning, undervisning och en trygg omsorg.
  • Ny tidskrift för ungdomsforskning 2019-05-06 Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning – är en ny tidskrift som välkomnar artiklar på de skandinaviska språken. Syftet är att öka kunskap om ungdom och ungdomars liv i Norden.
  • Ny forskning om svenska fäders perspektiv på ungdomars välbefinnande 2019-04-24 Shahram Mansoory, doktorand BUV, presenterar sin studie av svenska fäders betydelse för ungdomars utveckling och välbefinnande.
  • Höga betyg från UKÄ för BUV 2019-04-23 Universitetets utbildningar till förskollärare och grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem får omdömet hög kvalitet när Universitetskanslersämbetet (UKÄ) släpper de första resultaten från granskningen av lärarutbildningarna.
  • Mie Josefsons avhandling 10 i top 2018 2019-04-23 Skolporten räknar varje år ut vilka 10 pedagogiska avhandlingar som har blivit mest klickade på skolporten.se under det föregående året. På tio- toplistan ligger Mie Josefsons avhandling: Det ansvarsfulla mötet. En närhetsetisk analys av omsorgens innebörder i förskolan.
  • Bildningspodden utökar med bildningsmagasinet Anekdot 2019-04-04 Bildningspodden gjorde succé redan från start, nu kommer ANEKDOT ett digitalt bildningsmagasin där Sveriges bästa forskare berättar, förklarar och fördjupar.
  • Ylva Lorentzson om barnkulturens status och om att disputera 2019-03-12 Ylva Lorentzon har disputerat med avhandlingen "Öppna världar, slutna rum - Om status och barnkulturpolik i scenkonstens vardagspraktik". Möt henne när hon berättar om sin forskning och tankar kring den.
  • Barnkulturens gränsland (2018) 2019-02-28 Var går gränsen mellan barnkultur och vuxenkultur? Vad anser vuxenvärlden vara lämpligt att berätta för barn och varför? Finns det några konstnärliga gränser inom barnkulturen vad gäller form och innehåll? Hur yttrar sig och gestaltas de geografiskt och nationellt betingade gränserna i barnkulturen, såsom i förhållandena mellan stad och landsbygd och mellan Sverige och resten av världen?
  • Ny bok: Förskolans historia – Förskolepolitik, barn och barndom 2018-10-30 Ny bok av Anne-Li Lindgren och Ingrid Söderlind om om förskolans framväxt i Sverige, från mitten av 1800-talet och fram till 2000-talets första årtionden. Det långa perspektivet synliggör både förändring och kontinuitet. Det ger också uppslag till nya frågor om vår egen tid och om framtida utmaningar.
  • Prenumerera på nyhetsbrev från Centrum för barnkulturforskning 2018-05-24 Centrum för barnkulturforsknings nyhetsbrev informerar om evenemang och aktuella nyheter ca 2-3 gånger per termin.
  • Stina Ekblad tilldelas 2018 års hedersdoktor 2018-04-24 Skådespelaren Stina Ekblad är en av de som tilldelas 2018 års hedersdoktor. Värd för hedersdoktor Ekblad är Karin Helander, professor, Centrum för barnkulturforskning/Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen samt Institutionen för kultur och estetik.
  • Tillbaka till framtiden - Barnkultur i dialog med vårt förflutna (2017) 2018-03-27 2016 års symposium hade rubriken "Tillbaka till framtiden - barnkultur i dialog med vårt förflutna". Forskare från olika discipliner, universitet och högskolor samt författare, regissörer och andra kulturskapare presenterade olika perspektiv på vilka sätt dåtida, nutida och framtida barnkultur ingår i ett ständigt pågående samtal.
  • Ny bok - Svindlande matematik 2017-11-01 Ny bok kring matematik i förskolan - Svindlande matematik, en introduktion till utforskande, estetisk och lekfull matematik i förskolan.
  • Ordning och reda, konsten på Freda'! Om fostran, marknad och barnkultur (2016) 2017-03-15 Kan konst och kultur för barn bestämmas, planeras och kontrolleras i tid och rum? Vilka uttryck tar sig fostran och marknad i kultur för barn och unga? Artiklarna i denna skrift visar att dessa frågor är högst aktuella i dagens barnkulturforskning och praktik och baseras på 2015 års symposium.

Allmän information: cbk@barnkultur.su.se

Expedition
E-post: cbk@barnkultur.su.se

Besökstid/telefontid: Enligt överenskommelse.

Studievägledare
Kontakta cbk@barnkultur.su.se för information om studievägledning.

Besöksadress:
Svante Arrhenius väg 21 A, Frescati, Stockholms universitet