Centrum för barnkulturforskning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Centrum för barnkulturforskning
Entrén till Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Frescatibackehusen, Stockholms universitet

Doktorandplatser på BUV

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen utlyser doktorandplatser till Barn- och ungdomsvetenskap samt till Förskoledidaktik. Du som är intresserad av doktorandtjänsten kan ställa frågor i den 25 mars kl. 11-12.

Vit pion

Sen anmälan till vårterminen 2021

Missade du att söka till en utbildning under höstens sökperiod? Från den 15 december kan du göra en sen anmälan till vårens utbildningar som fortfarande har platser kvar.

Festliga ballonger

Centrum för barnkulturforskning fyller 40 år!

40 år har gått sedan inrättandet av Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet - och i 40 år har centrumet arbetat för att stärka barnkulturens ställning i Sverige. Jubileet firas med en direktsänd, stjärnspäckad minigala som bjuder på både underhållning och allvar.

foto: Robert Gebbie/mostphotos

Barnkultur i Sverige under 40 år

Tvärvetenskapliga CBK inrättades 1980 med uppdrag att grundlägga, fördjupa och sprida kunskap om barnkultur. Professor Karin Helander, föreståndare 1998-2014, understryker centrets avgörande betydelse för kunskapen om barns kulturella världar:

VT21

Fortsatt webbaserad undervisning hela våren

Vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen kommer undervisningen vara fortsatt webbaserad under hela vårterminen 2021. Beslutet har fattas av institutionsledningen i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Illustration: Emma Adbåge

INSTÄLLT - Barnkultursymposium 2021

Barnkultursymposiet "'Det är vi som bestämmer!' - makt, motstånd, barnkultur" skulle ha genomförts i mars 2021 men har nu skjutits på framtiden. Det är första gången sedan 1984 som det årliga symposiet ställs in.

Astrid Lindgren-staty i Stockholm

ALDRIG VÅLD - seminarieserie om barns rättigheter, nu som podd

Under våren 2020, i skuggan av den pågående coronapandemin, har ett antal olika organisationer larmat om ökat våld mot barn, ökade internetrelaterade brott mot barn och ökande orossamtal från barn. Av den anledningen bjöd Dramaqueen, i samarbete med bland andra Centrum för barnkulturforskning i oktober in till tre samtalskvällar för att diskutera barns rättigheter under rubriken ALDRIG VÅLD. Dessa samtal går nu att ta del av i poddformat.

Blomma /Sally 4 år

Utbildning i Barnkultur ger både bredd och spets

Är du intresserad av kultur för barn, barns eget skapande och barns upplevelser av kultur? Då är ämnet barnkultur något för dig! Synen på barn och barndom förändras och vad som anses vara bra och nyttigt för barn förändras likaså. Vilken kultur som produceras och presenteras för barn beror till stor del på vilken barnsyn som är rådande och vilka normer som finns i samhället. Detta kommer vara några av utgångspunkterna för dina studier i ämnet barnkultur.

Sara_Grip_student_Barnkultur_CBK.JPG

Intervju med Sara Grip, barnkulturstudent

Sara Grip studerar på kulturvetarprogrammet och har valt barnkultur som huvudämne. Läs mer om varför hon valde barnkultur, hur hon upplever sina studier och vad hon har för drömmar och planer.