Emilie Mobergs disputation äger rum i Nordenskiöldsalen (plan 3 i hus U, den större byggnaden i Geovetenskapens hus).

Entréadressen är Svante Arrhenius väg 12.

Tid: 10-12

Datum: 20 december, 2017

Mer om Emilie Moberg

Title: Breakdowns, overlaps and ambivalence in preschool curriculum – an Actor-network theory study of the Swedish preschool curriculum

Avhandling om svensk läroplan i förskolan

Avhandlingen handlar om hur den svenska läroplanen för förskolan (Lpfö 98/2016) görs till en aktör i en förskolevardag. Studien använder etnografiska metoder, i form av deltagande observation i en förskola i en förort till Stockholm och intervjuer med pedagoger, pedagogisk utvecklare och förskolechef.

Studien använder ett sociomateriellt perspektiv på en förskolepraktik, i form av aktörnätverksteori (ANT). Detta perspektiv innebär i studien att barn, texter, materiella ting och lärare, inför genomförandet av den etnografiska studien, betraktas som potentiellt lika viktiga i att utforma förskolevardagen (Latour,
2005).

Abstract:

Within the discipline of early childhood education research, the present study will focus on the Swedish preschool curriculum text, using a sociomaterial approach offered by Actor-network theory (ANT). The study adopts ethnographic methods, foremost participant observations in a preschool, to generate knowledge of how the curriculum text come to act through moments in the everyday preschool work.

The doctoral thesis consists of three research papers. Research paper I explores the delayed access to the field through the occurrence of a water leak. Through the focus on the value of breakdowns in ANT, the water leak becomes an empirical event where the researcher is allowed to learn about the mundane objects and practices making a preschool work, such as schedules and lists.

Research paper II reports on the case of the curriculum concept of children´s interests (Moberg, 2017). Here, empirical moments are highlighted where the curriculum concept of children´s interests is defined and made to act by children and materialities.

Finally, research paper III (Moberg, in press) reports on the case of an evaluation meeting where an evaluation text is to be produced. Here, the curriculum text is highlighted as vulnerable in its inability of embracing pedagogical dilemmas and ambivalence in the preschool everyday work.

Läs intervju med Emilie Moberg.