Centrum för barnkulturforskning

Det gick inte att riktigt hålla de angivna ramarna men denna skrifts artiklar spänner över hela tidsperioden. Från antikens barn till framtidens barn. Däremellan några musikaliska underbarn, Jesus-barnet, skämtvärldens barn, pojkar och flickor, kungabarn och gatubarn. Den heliga Birgitta, Nobel och Raoul Wallenberg som barn – många öden belyses ur många olika infallsvinklar.

Innehållsförteckning:

Jónína Einarsdóttir: Conceptions of Children and Child Care

Eva Minten: “Quod quidem est natum” – Vad beträffar det som är fött – några aspekter på romarnas uppfattning om barn och barndom

Elisabeth Stengård: Maria och Jesusbarnet som sorgens spegel

Anne Banér: Isabella och Sigismund

Owe Ander: Det komponerande barnet – kompositörsunderbarn under den klassiks-romantiska epoken

Barbro Shaffer: Max, Moritz och moderniteterna

Birgitta Qvarsell: Barn i marginalen

Laila Barkefors: ”Bara på skoj!” – om Knut Brodin och hans förargelseväckande musikundervisning i 1930-talets Stockholm

Margareta Strömstedt: Astrid Anna Emilia, född 1907: Vem var hon som barn? Pippi eller Madicken? Ronja eller Lisa i Bullerbyn?

Dag Sebastian Ahlander: Diplomaten som blev sagofarbror

Ingrid Söderlind: Barnen och framtiden