VFU utomlands inom Förskollärarprogrammet

Som förskollärarstudent har du möjlighet att göra VFU utomlands under fjärde terminen. VFU:n sker på några utvalda svenska förskolor utomlands som du kan ansöka om. Här kan du läsa mer om hur du ansöker om att göra din VFU utomlands.

 

Genom att göra VFU utomlands får du möjlighet att pröva på en annorlunda förskolevardag och skaffa dig meriter inför din kommande karriär. Exempelvis om du är intresserad av att arbeta på svenska förskolan utomlands eller på en förskola med internationell eller flerspråkig profil.

Många av de svenska förskolor utomlands som institutionen samarbetar med arbetar med att väcka barnens intresse för språk.

Det är vanligt med flerspråkighet bland barn, föräldrar och personal och några av förskolorna arbetar både enligt svensk läroplan och enligt den nationella läroplanen. Detta innebär att VFU utomlands passar väl ihop med termin fyra som fokuserar på frågor som rör språk och kommunikation, betydelsen av lek och estetiska uttrycksformer för barns kommunikation och språkliga utveckling samt förskolans språkliga miljö utifrån ett mångfaldsperspektiv.

Att göra ett moment i utbildningen utomlands är innebär också ofta att du utvecklas både som person och i din profession genom att du möter  och klarar av nya utmaningar.

Från och med vårterminen 2022 finns även möjlighet att söka stipendium via Erasmus för VFU utomlands inklusive extra stipendium för grönt resande (tåg, buss eller bilpool - minst två personer).

 

VFU på Svenska förskolan utomlands

Du ansöker om att bli nominerad för VFU utomlands på de svenska förskolor som du finner i listan nedan. I din ansökan kan du välja vilken/vilka svenska förskolor du är intresserad av. Institutionen kommer sedan att skicka information om den/de studenter som nominerats till respektive förskola som i sin tur tar ställning till om de kan ta emot studenten.

Det viktigt att du läser på om de olika förskolorna så att du i din ansökan kan motivera varför du är intresserad av att göra VFU hos just den specifika förskolan med argument kopplade till deras verksamhet. Tänk på att dina argument bör fokusera på dig som yrkesperson och dina intressen kopplade till utbildningen snarare än på landet som resmål.

Svenska förskolan på Teneriffa (1 plats)

Ort: Los Cristianos, Teneriffa, Spanien
www.teneriffaskolan.com

Svenska förskolan på Gran Canaria  (2 platser)

Ort: San Agustin, Gran Canaria, Spanien
www.svenskaskolangc.com

Svenska förskolan i Madrid (1plats)

Ort: Madrid, Spanien
www.escandinavo.com

Svenska förskolan i Berlin (1 plats)

Ort: Berlin, Tyskland
www.svenskakyrkan.se/berlin/forskolan

Svenska förskolan i Wien (2 platser)

Ort: Wien, Österrike
www.svenskaskolan.at

Svenska förskolan i Paris (1plats)

Ort: Paris, Frankrike
svenskaskolanparis.com

Svenska utlandsskolor är till för barn och ungdomar som bor i utlandet med minst en av sina vårdnadshavare som är svensk medborgare och där vårdnadshavaren arbetar eller studerar utomlands av vissa skäl. Många av utlandsskolorna erbjuder även förskoleverksamhet. Många enheter är ganska små och det är vanligt med åldersintegrerade grupper.

På svenska förskolan utomlands är det är vanligt att barn och föräldrar och ibland även personal talar flera språk. Du bör därför vara beredd att använda både svenska och engelska under din VFU utomlands och du bör därför ha goda kunskaper i engelska.

Kunskaper i andra språk än svenska och engelska är generellt inte ett krav men det är bra att du är beredd på att förskolorna ofta arbetar med att skapa nyfikenhet hos barnen på ytterligare språk så som till exempel spanska, franska eller tyska (beroende på land.) Det finns även förskolor som tar emot barn från hela Skandinavien så även de andra skandinaviska språken kan förekomma.

Om VFU-platsen kräver språkkunskaper i andra språk än svenska och engelska för att du ska kunna nomineras så anges det i listan på möjliga platser.

På en del förskolor så tar det nationella språket ganska stor plats då en del i personalen talar språket och då många barn är flerspråkiga och kanske gärna vill använda det nationella språket. Det kan även förkomma en del barn som enbart talar det nationella språket. Detta innebär att du som VFU-student kan behöva förhålla dig till detta t.ex. genom att använda andra kommunikationssätt, hitta nya sätt att nå barnen, kanske lära dig lite grann av språket, ibland kanske genomföra en aktivitet på två språk i samarbete med en kollega och ha en dialog om förhållningsätt till detta med din handledare. Det kan stundtals vara utmanande att konfronteras med att delar av verksamheten sker på ett språk som du inte (fullt ut) behärskar men det kan också ge dig värdefulla erfarenheter att ta med dig i din profession som förskollärare.

Förskolorna följer svenska styrdokument men i vissa fall kombineras detta med att man även följer de nationella styrdokumenten.

 

Vid tidpunkten för din ansökan om att göra VFU IV utomlands är det inte möjligt att säkert veta hur situationen med covid-19 kommer att se ut när det är dags att genomföra kursen.

Om du blir nominerad för VFU utomlands och förskolan tackar ja till att ta emot dig behöver du vara medveten om att detta är under förutsättning att VFU utomlands är möjligt att genomföra med hänsyn till coronasituationen. Denna bedömning görs av mottagande VFU-förskola och av institutionen (baserat på information och rekommendationer från relevanta myndigheter och utifrån Stockholms Universitets ställningstaganden.)

Läs mer om Stockholms universitets information om corona

Du bör därför ha en beredskap för att VFU utomlands kan komma att ställas in. Du bör också (när det är dags) boka resa och boende med goda villkor för avbokning.

I institutionens policy för VFU utomlands framgår att det inte är tillåtet att göra VFU i ett land eller en region dit Utrikesdepartementet avråder från resor/icke-nödvändiga resor. Om UD:s reserekommendationer ändras efter avresa måste institutionen och studenten förhålla sig till dessa ändringar vilket kan medföra att studenten måste lämna landet innan slutförandet av VFU:n eller inte åka alls om ändringen sker innan avresa. Institutionen kan även göra en mer försiktig bedömning än UD till exempel om läget i en region eller ett land är oförutsägbart.

 

Hur du ansöker om VFU utomlands

Du ansöker om att få göra VFU utomlands under tredje terminen på förskollärarprogrammet.

Ansökningsperioder för VFU utomlands

28 augusti - 3 september för VFU IV som sker kommande vårtermin.

13 - 23 februari för VFU IV som sker kommande hösttermin.

  1. Börja att förbereda din ansökan i god tid. Fundera igenom varför du vill göra VFU utomlands och hur dina förutsättningar ser ut. Läs också igenom och se att du uppfyller de särskilda behörighetskraven för att ansöka om VFU utomlands. Notera att alla kraven måste vara uppfyllda, inga undantag görs. (Se under Behörighetskrav för nominering till VFU utomlands.)
  2. Boka tid och genomför det obligatoriska vägledningssamtalet med studie- och karriärvägledare för Förskollärarprogrammet inför ansökan. Inför ansökan som gäller HT24 ska du maila studievägledare senast den 16 februari och meddela att du vill boka tid för samtalet.
  3. Kontakta din ordinarie VFU-handledare och fråga om hen vill skriva ett rekommendationsbrev för din ansökan. Om din VFU-handledare inte är tillgänglig kan du be förskolechefen istället. 
    Rekommendationsbrev från VFU handledare LFÖRY (219 Kb)
    Brevet ska vara internationell koordinator tillhanda senast vid ansökningsdeadline. Du och handledaren får ett bekräftelsemejl (via e-postadress i VFU-portalen) när intyget inkommit till internationell koordinator. Var ute i god tid så att du säkerställer att intyget kommer fram inom deadline.
  4. Skriv ditt ansökningsbrev på engelska enligt denna mall:
    Application letter for Teacher Training Practice (163 Kb)
  5. Om du kommer göra anspråk på extrapoäng se till att du har de intyg som krävs. Se information nedan under urvalsregler. 
  6. Fyll i ansökan via webbformuläret (går endast att fylla i under ansökningsperioden)
  7. Mejla ditt ansökningsbrev och eventuella intyg för extrapoäng till internationell koordinator.
  8. Lämna in din kompletta ansökan senast sista ansökningsdagen. Sent inlämnade eller ofullständiga ansökningar behandlas inte.

Bra att känna till är också att även andra universitet vill skicka sina studenter på VFU till Svenska förskolan utomlands. Detta innebär att det råder konkurrens om platserna. Därför är det viktigt att du gör en så genomarbetad ansökan som möjligt för att öka din chans att få platsen.

En obligatorisk del i ansökan är att du ska träffa studie- och karriärvägledare för ett vägledningsssamtal. Samtalet syftar till att du ska få möjlighet att fundera igenom dina förutsättningar och mål med VFU utomlands och att du ska kunna göra en så genomarbetad ansökan som möjligt.

Samtalet är ett stöd inför din ansökan men det är ett krav att samtalet ska vara genomfört för att du ska kunna bli nominerad att åka. Det är ditt ansvar att ta kontakt med studievägledare och i god tid för att boka in tid för samtalet.

Följande frågor ska du fundera på inför samtalet med studievägledare:

Underlag för studievägledarsamtal inför VFU utomlands. (203 Kb)

Tider för studievägledarsamtal inför ansökan

Inför ansökan som gäller HT24 så ska du mejla till studievagledare@buv.su.se senast den 16 februari för att meddela att du vill boka tid för samtal. 

Ange ”samtal inför VFU utomlands i ämnesraden”. 

Tillsammans hittar ni en tid som passar och kommer överens om samtalet sker via zoom, telefon eller besök.

Samtalet ska vara genomfört innan ansökningsdeadline.

Här kan du läsa om de behörighetskraven du måste uppfylla för att kunna bli nominerad för VFU utomlands.

  • När du ansöker ska du vara antagen till Förskollärarprogrammet (programkod LFÖRY) vid Stockholms Universitet och aktiv student och registrerad på kurser på termin 3 (ej studieuppehåll).
  • Alla kurser från tidigare terminer (termin 1 och 2) måste vara avklarade. Detta innebär att du vid ansökningsdeadline måste ha 60 högskolepoäng avklarade inom programmet.
  • Du ska ha minst betyg D i snitt på de kurser som betygssätts enligt A-F-skala (termin 1 och 2). Detta innebär att du har ett snittbetyg på 2. Betygsnittet beräknas enligt följande skala (E-1, D-2, C-3, B-4, A-5).
    Mall för att beräkna betygssnitt för ansökan om VFU utomlands (11 Kb) (docx.).
  • Du har lämnat in ett välskrivet och välmotiverat ansökningsbrev på engelska enligt mallen "Application letter", se checklista för ansökan ovan.
  • Det finns en anteckning i Ladok om att du har haft samtal med studie- och karriärvägledare inför din ansökan om att göra VFU utomlands.
  • Din VFU-handledare har fyllt i ett rekommendationsbrev där handledaren rekommenderar dig för att göra VFU utomlands. Se mall för rekommendationsbrev i checklista för ansökan ovan.
  • Du har lämnat in en komplett ansökan före deadline. Sent inlämnade eller ofullständiga ansökningar behandlas inte.

Måste uppnå behörighet till kurser på termin fyra

Eftersom du ansöker i början av termin tre kommer du inte att ha uppnått behörigheten för VFU IV samt resterande kurser(er) under termin fyra vid ansökningstillfället. För att kunna åka måste du ha uppnått behörigheten till VFU IV samt resterande kurser(er) på termin fyra.

Här kan du läsa om vilka urvalsprinciper som gäller om det är fler behöriga sökande än platser för att göra VFU utomlands.

Principer för urval

Den student som har högst totalpoäng nomineras. Studentens betygsnitt räknas på kurser som betygssätts med A-F (enligt följande skala E-1, D-2, C-3, B-4, A-5) under första och andra terminen och till det adderas eventuella extrapoäng (se nedan).

Om två studenter får samma totalpoäng tillämpas lottning. Om det blir avhopp nomineras den student som är näst i tur med avseende på totalpoäng och som inte redan erbjudits en plats, om det är rimligt tidsmässigt att organisera detta.

Om VFU-platsen kräver språkkunskaper i ett annat språk än svenska och engelska tas hänsyn till detta vid urvalet.

Extrapoäng för behöriga sökande ges för:

Betyget Väl Godkänt på kursen VFU II ger +0,5 extrapoäng.

För studentrepresentantuppdrag får du 0,5 extrapoäng per aktivitet (dock max 1,5 extrapoäng oavsett om du varit aktiv i mer än tre aktiviteter). Du behöver bifoga mötesprotokoll från respektive uppdrag som styrker att du deltagit vid minst två tillfällen som studentrepresentant.

Studentrepresentantuppdrag som kan ge extrapoäng

  • Varit aktiv som fadder till inresande utbytesstudent (kontroll görs med internationell koordinator som har närvarolistor). Din faddertermin ska vid ansökan vara genomförd och avslutad. Det vill säga poäng ges inte för fadderskap som påbörjats under den termin då ansökan lämnas in.
  • Varit aktiv ledamot i BUV:s studentråd (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i institutionsstyrelsen (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i programrådet för Grundlärarprogrammet (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i programrådet för Förskollärarprogrammet (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i psykosociala arbetsmiljögruppen/studerande jämlikhetsombud (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studerandeskyddsombud (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i samhällsvetenskapliga fakultetsrådet (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i Centrala lärarstudentrådet (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).
  • Varit aktiv som studentrepresentant i Centrala studentrådet (CSR) (kontroll görs via mötesprotokoll där det framgår att du deltagit, bifoga minst två ihop med din ansökan).

Saknas ett uppdrag på listan ovan där du varit aktiv studentrepresentant? Skicka med underlag som visar att du varit aktiv till exempel mint två mötesprotokoll där det framgår att du deltagit och en kort beskrivning av vad uppdraget innebär så görs en bedömning om detta kan ge extrapoäng.

 

Här kan du läsa mer om vad som händer när du har lämnat in ansökan om VFU utomlands. Du kan till exempel se ungefär när du kommer få svar på din ansökan och hur processen fram till utresa ser ut.

Inför VFU utomlands på vårterminer

I slutet av februari

Institutionen handlägger ansökningarna utifrån behörighets- och urvalsreglerna. Prefekt beslutar om vilka studenter som nomineras för respektive plats.

I början av mars

Institutionen meddelar vilka studenter som nominerats för VFU-utomlands. Du kommer att behöva bekräfta att du tackar ja till nomineringen.

Du som har nominerats och tackat ja till platsen kommer att få skriva ett ansökningsbrev och CV riktat direkt till den förskola du nominerats till. För att stötta dig att skriva ett så bra brev och CV som möjligt, kommer du att få gå på en CV-workshop ihop med övriga nominerade studenter.

I mitten av mars

Institutionen skickar information till VFU-förskolorna om de nominerade studenterna (ansökningsbrev, CV, rekommendationsbrev från ordinarie VFU-handledare samt betygsutskrift).

I mitten av april

VFU-förskolorna svarar och meddelar om de kan och vill ta emot studenten som institutionen nominerat. Institutionen meddelar berörda studenter. Det är upp till varje förskola att besluta om de kan och vill ta emot den nominerade studenten. Du konkurrerar även med studenter från andra universitet om dessa platser.

I början av maj

Du kallas till ett obligatoriskt informationsmöte med VFU-kurslärare, internationell koordinator och de andra studenterna som ska göra VFU utomlands.

Senare under höstterminen och vårterminen.

Praktiska förberedelser och möte via zoom tillsammans med VFU-lärare och handledaren på VFU-utomlands platsen. Ansökan om Erasmus-stipendium.

Inför VFU utomlands på höstterminer

I mitten av mars.

Institutionen handlägger ansökningarna utifrån behörighets och urvalsreglerna. Prefekt beslutar om vilka studenter som nomineras för respektive plats.

I slutet av mars.

Institutionen meddelar vilka studenter som nominerats för VFU-utomlands. Du kommer att behöva bekräfta att du tackar ja till nomineringen.

Du som har nominerats och tackat ja till platsen kommer att få skriva ett ansökningsbrev och CV riktat direkt till den förskola du nominerats till. För att stötta dig att skriva ett så bra brev och CV som möjligt, kommer du att få gå på en CV-worskhop ihop med övriga nominerade studenter.

I början av april.

Institutionen skickar information till VFU-förskolorna om de nominerade studenterna (personligt brev och CV, rekommendationsbrev från ordinarie VFU-handledare samt betygsutskrift).

I mitten av april.

VFU-förskolorna svarar och meddelar om de kan och vill ta emot den student som institutionen nominerat. Institutionen meddelar studenterna. Det är upp till varje förskola att besluta om de kan och vill ta emot den nominerade studenten. Du konkurrerar även med studenter från andra universitet om dessa platser.

I början av maj.

Du kallas till ett obligatoriskt infomöte med VFU-kurslärare, internationell koordinator och de andra studenterna som ska göra VFU utomlands.

Senare under vårterminen och höstterminen.

Praktiska förberedelser och möte via zoom tillsammans med VFU-lärare och handledaren på VFU-utomlands platsen.

 

Stipendier och merkostnadslån

Inför din VFU utomlands finns det möjlighet att söka olika stipendier och merkostnadslån.

Inom Erasmusprogrammet finns nu möjlighet för studenter att genomföra korta blandade mobiliteter med en fysisk mobilitet på 5–30 dagar och en obligatorisk virtuell del. Detta innebär att du som deltar i en kort blandad mobilitet kan ansöka om Erasmustipendium för VFU utomlands.

Stipendiet baseras på antalet dagar du är borta samt, vid behov, en resdag innan och en resdag efter i anslutning till mobiliteten. Resdagar på första eller sista dagen av mobiliteten räknas inte som resdag. Stipendiet utgår bara för den fysiska mobiliteten.

Under läsåret 2022–23 är stipendiesummorna 70 euro per dag för dag 1–14 och 50 euro per dag för dag 15–30.

Exempel: Om VFU utomlands är 30 dagar på plats på en förskola plus att du har en resdag till utbytet och en resdag från utbytet så innebär det (14x70 euro för dag 1-14 + 16x50 euro för dag 15-30 + 2x50 euro för dina resdagar) att stipendiet totalt blir på 1880 euro.

Du som ska göra VFU utolmands erbjuds hjälp med ansökan om Erasmusstipendiet.

Studenter som har minderåriga barn eller en permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa, kan även ansöka om ett extra tillägg (top-up). Under läsåret 2022–23 är tillägget 100 euro för mobiliteter upp till 14 dagar och 150 euro för mobiliteter upp till 30 dagar.

Om det i samband med utlandsvistelsen uppstår merkostnader kopplade till studentens funktionsnedsättning som överstiger vad ett top-up kan täcka, är det möjligt att ansöka om bidrag för upp till 100 procents täckning av merkostnaderna.

Mer information om grönt resande samt mer detaljerade stipendievillkor hittar du på su.se/erasmusutbyte.

Det finns även möjlighet till extra stipendietillägg för grönt resande med tåg, buss eller bilpool (för minst två personer).

Läs mer om möjlighet till extra stipendium för grönt resande inom Erasmus

För dig som blivit nominerad för VFU utomlands som ska genomföras under en hösttermin så finns det möjlighet att söka stipendium från Folkskoleseminariets minnesfond.

Läs mer om stipendiet och ansökan

Det går bra att söka Erasmustipendium och stipendium från Folkskoleseminariets minnesfond för samma utbyte.

Rektor har beslutat om en klimatfärdplan för Stockholms universitet med målet att uppnå nollutsläpp av koldioxid till år 2040. Det är en del i arbeta aktivt för att bidra till att målen i FN:s Agenda 2030 ska kunna nås. Vid utbyten så är själva resan ofta det som påverkar miljön mest och därmed uppmuntras miljövänliga ressätt vid utbyten.

Extra stipendiemedel för miljövänligt resande

Hållbarhet är även ett av Erasmusprogrammets fokusområden och studenter som deltar i en Erasmusmobilitet och som väljer att resa på ett mer miljövänligt sätt, till och från sitt värdland, t ex. med tåg, buss eller bil-pool (minst två personer) kan få ett stipendietillägg (top-up) för grönt resande, som ett engångsbelopp på 50 euro. Utöver detta tillkommer, vid behov, stipendium för upp till två extra resdagar innan och två extra resdagar efter mobiliteten.

Exempel: Om VFU utomlands är 30 dagar på plats på förskolan och du har behov av tre resdagar för att kunna nå VFU-platsen med grönt resande så innebär det (2x50 euro för resdagar som ingår + 4x50 euro för extra resdagar för grönt resande + engångsbelopp 50 euro) = 350 euro för resan vid grönt resande som tar tre resdagar till/från VFU-platsen.

Om du har behov av färre resdagar för att kunna nå VFU-platsen med grönt resande blir summan lägre.
Mer information om grönt resande samt mer detaljerade stipendievillkor hittar du på su.se/erasmusutbyte.

Svenska förskolor utomlands (som BUV sammarbetar med) som du kan nå med tåg:

  • Berlin – går att nå via nattåg.
  • Wien – går att nå med nattåg till Berlin eller Hamburg + dagtåg till Wien.
  • Paris – går att nå på lite olika sätt t.ex. via nattåg till Hamburg och dagtåg till Paris (via Mannheim och Karlsruhe).
  • Madrid – går att nå exempelvis via Paris (se resväg ovan) och sedan från Paris till Madrid via Barcelona med dagtåg.

Fördelar med att resa med tåg är exempelvis att du får möjlighet att se mer av Europa, du hinner göra undan en del skrivuppgifter på tåget, du får träning i att resa på ett sätt som kanske kommer att bli det nya normala inom Europa och inte minst det ger mindre klimatutsläpp. Kanske blir det även så att du kan resa tillsammans med andra studenter en del av resan?

Tips om att resa och boka resor med tåg i Europa hittar du i allt från Facebook-gruppen "Tågsemester" eller bloggen "The Man in Seat Sixty-One" till olika appar där resan kan bokas mot en avgift, till resebyråer som bokar hela resan mot en kostnad.

UHR har också stöd och tips för grönt resande samlat på: www.utbyten.se/program/erasmus/gron-hallbarhet/

 

Det gäller samma villkor för studiemedel (bidrag och lån) som om du hade gjort VFU-kursen på hemmaplan men du har även möjlighet att ansöka om merkostnadslån från CSN för VFU utomlands.
Ansökan kan göras från och med att du blivit nominerad och VFU-platsen utomlands tackat jag till att ta emot dig. Ta kontakt med internationell koordinator i god tid om du vill ansöka om detta så att du kan få ett intyg till CSN.

Läs mer på www.csn.se

 

Svar på vanliga frågor för dig som vill ansöka om att bli nominerad till VFU utomlands inom Förskollärarprogrammet, termin 4.

Vilka datum ges kursen VFU IV?

Vårterminer ges VFU IV i period D.
Se terminstider och periodindelning

För dig som gör VFU på en hösttermin är det viktigt att känna till att du kommer behöva byta plats på delar av kursinnehållet under termin fyra för att anpassa VFU-datumen till att de flesta svenska förskolorna utomlands håller stängt över jul- och nyår.

Kan jag hitta en egen VFU-utomlandsplats?

Nej, du kan endast ansöka om att bli nominerad för de förskolor som institutionen listar.

Kan jag göra VFU på en nationell förskola/skola i ett annat land?

Just nu är VFU utomlands enbart möjligt på Svenska förskolan/skolan utomlands. På längre sikt är ambitionen att VFU även ska vara möjligt på nationella förskolor/skolor. Dessa platser kommer att presenteras i listan på möjliga VFU-utomlands platser.

Kan jag göra VFU utomlands inom en annan VFU-kurs än VFU IV?

Nej, VFU utomlands inom Förskolärarprogrammet är enbart möjligt för VFU IV under termin fyra.

Vem ordnar boende under VFU-utomlands?

Du ansvarar själv för att ordna med boende under VFU utomlands.

Vad gäller angående ekonomi?

Du står själv för de kostnader som VFU utomlands innebär exempelvis gällande resa, boende och levnadskostnader.

Hur fungerar det med försäkringar?

Under VFU utomlands täcks du av STUDENT-UT försäkringen via universitetet. Du ska inför avresa hämta ut försäkringsintyg hos internationell koordinator.

Läs mer om villkor för försäkringen via Kammarkollegiet.

Kammarkollegiet som har hand om studentförsäkringen rekommenderar att studenten läser igenom hela försäkringsvillkoren som finns via länken ovan för att ta ställning till om man har försäkringsbehov som inte täcks av Student-ut-försäkringen. Om man har en kronisk sjukdom så gäller till exempel inte försäkringen för regelbundna kontroller eller mediciner.

Om du åker inom EU/EES ska du även ha med försäkringskassans europeiska sjukförsäkringskort.

Läs mer och beställ via Försäkringskassan

Vad ska jag tänka på angående säkerhet?

Det är inte tillåtet att göra VFU i ett land eller region där Utrikesdepartementet avråder från resor/icke-nödvändiga resor. Institutionen har även möjlighet att göra en försiktigare bedömning än Utrikesdepartementet om utvecklingen i landet/regionen är svår att förutsäga. Om situationen förändras efter det att studenten nominerats kan det innebära att studenten inte får åka. Om situationen förändras när studenten är på plats kan det innebära att studenten måste avbryta sin VFU och resa hem.

Läs mer om vad UD avråder ifrån via regeringen.se

Vad ska jag tänka på angående hälsa?

Via 1177 vårdguiden får du rese- och vaccinationsråd kopplat till hälsa för landet/regionen du ska åka till.

Tänk på att om du behöver medicin är det viktigt att du efter samråd med din läkare tar med dig till exempel recept. Om du tar med dig medicin glöm då inte att kontrollera att medicinerna är tillåtna i det land du ska åka till. Ta med intyg på att du är vaccinerad och eventuella hälsointyg om det krävs för inresa.

Vad gäller angående visum, pass och regler för inresa?

Ta reda på vad som gäller angående visum, pass och regler för inresa för landet du ska åka till. Om det krävs visum ska det sökas i mycket god tid. Det är ditt ansvar att via landets ambassad eller konsulat ta reda på vad som gäller angående visum och inresa samt hantera eventuell visumansökan.

Kontaktuppgifter till olika länders ambassader och konsulat.

Du ska även kontrollera giltighetstiden på ditt pass (innan du ansöker om visum). Oftast krävs det att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter planerat hemresedatum.

Du kan även hitta information om resehandlingar inom EU och Schengenländerna via Sveriges Riksdags EU-information.

Jag har blivit nominerad för VFU utomlands. Är jag garanterad en plats?

Nej, institutionen kommer att skicka din ansökan (personligt brev och CV, rekommendationsbrev från handledare och betygskopia) till förskolan som bedömer om de kan och vill ta emot dig på VFU. Det är VFU-förskolan utomlands som beslutar. Det är även andra universitet som vill skicka sina studenter på VFU utomlands så det råder konkurrens om platserna. Du behöver också, som alla andra studenter, uppnå behörigheten för termin fyra inklusive VFU IV på Förskollärarprogrammet.

När är det lämpligt att börja boka resa, boende med mera?

Generellt bör du vänta med att dra på dig kostnader för VFU utomlands tills det att:

  • Du har nominerats av institutionen för VFU utomlands.
  • VFU-förskolan har bekräftat att de tar emot dig.

Du kan naturligtvis börja efterforska möjligheter angående boende tidigare och boka ifall du kan avboka utan kostnad.

Det är även bra att tänka på att boka resa och/eller boende som är möjligt att avboka om det skulle inträffa något som gör att du inte kan åka. Inför VFU utomlands bör du även läsa igenom informationen om vad du som student ska tänka på med anledning av situationen med Covid-19.

Vad ska jag tänka på angående utdrag från belastningsregistret?

Stäm av med VFU-platsen om du ska skicka utdrag i förväg eller ta med dig utdraget. Dubbelkolla också om utdraget ska vara på engelska eller svenska samt om det krävs ytterligare intyg/tillstånd i landet där du ska göra VFU utomlands.

Intyg från belastningsregistret beställs du via polisens.se

Hur fungerar det med trepartssamtal vid VFU-utomlands?

Trepartssamtal genomförs via Zoom eller motsvarande verktyg.

Vad gäller angående nationella helgdagar som infaller under VFU-utomlands perioden?

Du förhåller dig till de nationella helgdagar som gäller i landet där du befinner dig och det som gäller på den arbetsplats där du gör din VFU.

Vad gäller om jag behöver ta igen dagar under VFU utomlands?

Se information i aktuell kursplan och kursbeskrivning för kursen VFU IV.

Vad gäller om jag blir underkänd vid VFU utomlands?

Om du skulle bli underkänd på din VFU utomlands så får du göra om din VFU på en VFU-plats i Sverige. I övrigt gäller samma regler och rutiner för underkänd VFU oavsett om VFU:n sker i Sverige eller utomlands, se aktuell kursplan och kursbeskrivning för kursen.

 

Kontakt

Om du har frågor vänligen kontakta Internationell koordinator.

Internationell koordinator
På denna sida